Font:Ràdio Pego
Aquest diumenge, 15 de novembre, la cultura d’arrel més tradicional i la política s’uneixen per a celebrar la XXIIena edició de l’Aplec al Castell de Dénia que, en aquesta ocasió, ha organitzat el Bloc Jove de la Marina Alta. Durant la jornada es recordarà i homenatjarà als maulets, que lluitaren per les llibertats dels valencians i valencianes de l’edat moderna fa 300 anys lluitant per no perdre els Furs.

El diumenge, 15 de novembre, per tal de recordar els maulets que lluitaren per les llibertats dels valencians i valencianes actuals i per commemorar la pèrdua dels Furs Valencians, el Bloc Nacionalista Valencià ha organitzat, un any més, i ja en van 22, l’Aplec al Castell de Dénia. Joan Gasquet, secretari comarcal de la formació nacionalista puntualitzava que el diumenge “commemora la data històrica en què les tropes borbòniques van entrar a Dénia” i és que assegura que “el que cal és fer memòria històrica també de què va passar fa 300 anys i com els valencians van perdre el dret a poder utilitzar la nostra llengua i les nostres lleis i quina va ser la repressió en aquell temps” per a partir d’ahí “agafar forces per a demanar que la nostra cultura i la nostra llengua estiguen al mateix nivell que qualsevol altra”, confirmava Gasquet.

Els valencians i valencianes som una societat que ens agrada recrear-nos en les desfetes, una qüestió que assegura Joan Gasquet és perquè “som una cultura que va perdre i vam perdre molt”.

L’Aplec al Castell de Dénia és un acte polític “evidentment lúdic” indicava Gasquet, ja que la música tradicional del tabal i la dolçaina estarà de nou present en aquesta XXII edició de l’Aplec, que a més, enguany incorpora les albaes que aniran cantant-se en la pujada al castell. S’eixirà a les 11 des de la Glorieta del País Valencià de Dénia en cercavila. I amb aquesta nova edició es recordarà, com cada any, el Tomaset, l’impulsor de l’Aplec al Castell que ha deixat l’acte per a què el Bloc es reunisca “per a parlar de com està la situació, de la falta de dignitat que hi ha en quant als nostres governants”, entre d’altres qüestions, segons explicava el secretari comarcal de la formació.

En arribar al cim del Castell de Dénia, on se situa l’escultura d’homenatge al maulets, el secretari general del Bloc, Enric Morera tindrà la paraula per a homenatjar els valencians de fa 300 anys.