Article d’opinió de Francesc Xavier Tro i Molines*

Quan hem passat més d’un any i 100 dies de la paralització de les obres de la variant de Benissa en veig obligat a escriure aquest article d’opinió per aclarir i fer públiques totes les mentides que hem tingut que patir els benissers sobre la paralització d’aquestes obres.

Per començar, cal aclarir que va ser el grup municipal CIBE-BLOC del que sóc portaveu qui va denunciar la paralització de les obres en el mes de maig del 2009, a partir d’eixe moment tot han sigut mentides i manipulacions i tot un seguit de males noticies per a un traçat totalment obert i que ha causat molts danys i desperfectes en carreteres i propietats adjacents a les obres de la variant cada vegada que plou amb certa intensitat, i cal recordar que anem cap al mes d’octubre, mes plujós per excel·lència.

En quant a les mentides, vaig a posar-los data i autor. A novembre del 2009 després de que la subdelegada del Govern a Alacant, Encarna Llinares visitarà Benissa per inaugurar les obres de rehabilitació dels llavadors d’Orxelles i Núsols, el portaveu del PSOE de Benissa, Vicent Cabrera en roda de premsa deia que les obres anaven a començar de forma imminent, han passat quasi un any d’aquestes declaracions i res de res.

Uns mesos més tard, a gener del 2010, ens visitava el portaveu del PSOE valencià a les Corts Valencianes, el madrileny Angel Luna qui també deia que la variant de Benissa començaria de forma imminent, han passat 9 mesos d’aquestes declaracions i res de res.

A juliol d’aquest mateix estiu, ens visitava el secretari general dels socialistes valencians, Jorge Alarte qui també feia les mateixes afirmacions que els seus companys de partit, exactament a les seues declaracions deia: El govern no demorarà més la variant de Benissa.

A tot això cal afegir el silenci i el despreci del ministre de Foment envers Benissa i els benissers que mai ha sigut capaç de dir clarament que les obres de la variant de Benissa continuaran parades durant molt de temps i vergonyosament tot el que coneixem i sabem es gràcies a les noticies que sobre aquest tema dels diferents mitjans de comunicació on tots els titulars diuen clarament que els retalls de Foment inclouen a la variant de Benissa i que les obres es podrien endarrerir 4 anys més.

Per tant, els benissers hem tingut que patir durant aquestos més de 15 mesos les obres paralitzades de la variant, però també les continues mentides i enganys de part dels dirigents del PSOE local, autonòmic i nacional i el silenci còmplice del ministre de Foment, José Blanco. En eixe sentit, caldria afegir que les Corts Valencianes van aprovar en juny d’aquest any exigir al Ministeri de Foment l’alliberament del peatge de l’AP7 entre els trams de Benissa i Altea mentre duren aquestes obres. Ni això, senyor Blanco?

Sembla que la variant de Benissa es una obra maleïda, ja que tot i estar inclosa en el Pla de Carreteres 1984/91, (amb governs a València i Madrid del PSOE i del PP) el que suposa que en 1991 deurien d’haver finalitzat les obres i ara podríem estar parlant de l’any 2015 per acabar-les. Fasen la resta vostès mateixos, que a mi ja m’han pres prou el pèl. El que es evident que els benissers tenim motius més que suficients d’estar indignats i que ens cal una mobilització important que faga plantar les orelles als responsables de que aquesta obra estiga parada.

Només en resta agrair al secretari general del BLOC i síndic del grup Compromís a les Corts Valencianes la tasca, el suport i el treball fet per a que aquestes maleïdes obres s’acaben, així com la visita del passat dilluns 20 de setembre per a comprovar in situ el desastre d’unes obres totalment necessàries i que de cap manera es poden entendre que continuen parades, en eixe sentit el diputat valencianista va criticar durament la marginació que pateixen les comarques valencianes en matèria d’infrastructures. Segons Morera, “una prova evident la tenim a Benissa, on tenen la variant paralitzada des de fa mesos i on Foment no ha volgut alliberar el tram de l’autopista per millorar la comunicació i la qualitat de vida dels benissers. Esta marginació, però, ve de lluny, entre els valencians esperem un tren de rodalia per la costa, l’AVE aplegà a Sevilla amb el PSOE i a Valladolid amb el PP i nosaltres som els marginats en tot”. En les obres, Morera va insistir en que el govern de Zapatero, “com també va fer el d’Aznar o el de González sempre ha marginat el País Valencià en matèria d’infrastructures i sembla que només ens volen com un femer del que no desitgen tindre en altres llocs”, en al·lusió a la possibilitat que la població valenciana de Zarra siga el lloc on s’instal·larà un magatzem nuclear.

Però al final com diu el refrany castellà, ENTRE TODOS LA MATARON Y ELLA SOLA SE MURIÓ.

* Francesc Xavier Tro i Molines

Regidor del BLOC de l’Ajuntament de Benissa