REPORTATGE: EL FUTUR D’UNA INFRAESTRUCTURA
AP-7 sense peatge, una reivindicació històrica .
Font: diarioinformacion.com
La proposta de Compromís de liberalitzar l’autopista que creua la Comunitat ressuscita un debat que cap Govern ha resolt
P. ROSTOLL Una altra vegada sobre la taula. La proposta de Compromís-el grup que comparteixen en les Corts els diputats del Bloc i Iniciativa-de liberalitzar el peatge de l’AP-7, la via de pagament que creua la Comunitat de nord a sud, ha tornat a situar en l’agenda política una reivindicació històrica que s’ha repetit al llarg de les últimes dues dècades però que, no obstant això, cap Govern, ni els del PP ni tampoc els socialistes, han estat, en cap cas, capaços de resoldre. El tema es tornarà a debatre ara un cop més en les Corts-és l’assumpte que més vegades ha figurat en un ordre del dia de l’hemicicle autonòmic-però, abans pels populars i ara pel PSPV, no sembla que ningú estigui disposat a trobar una solució perquè viatjar d’Alacant a Castelló amb parada a València per via ràpida i per la costa no costi ni un sol euro.
La reivindicació de l’AP-7 sense peatge té denominació d’origen a la província. Les plataformes que reivindicaven la liberalització de l’autopista de pagament van néixer a principis de la dècada dels 90 en poblacions de les dues Marines-La Vila Joiosa, Altea, Benidorm, Benissa, Calp …- i, singularment, de l’Alacantí com El Campello. I sempre sota l’impuls d’entitats ciutadanes, grups ecologistes i col • lectius locals de partits com EU o l’antiga Unitat del Poble Valencià, l’embrió de l’actual Bloc. El motiu? La manca d’infraestructures que “salvaran” l’interior dels cascs urbans. És a dir, alleugerir de trànsit dels municipis i, de passada, alleugerir el temps necessari per travessar les localitats costaneres. Liberalitzar l’autopista era la solució, sens dubte, més ecològica i la menys costosa.
L’estiu i l’arribada de vehicles a Benidorm era l’ingredient perfecte per a les protestes. Desenes de cotxes col · lapsaven els peatges pagant el trajecte un dissabte “pesseta a pesseta” i al següent amb bitllets de deu mil. Fins al 95, però, ni el Consell ni el Govern Central-que té les competències-, sota control socialista, van atendre aquesta reivindicació. I a sobre, després de l’arribada del PP, Aznar i Eduardo Zaplana no se’ls va ocórrer una altra solució que allargar fins a 2.019 a la concessió de l’autopista que estava a punt d’expirar. Les Corts Valencianes han debatut la qüestió en innombrables ocasions però ningú ha estat capaç de posar-li el cascavell al gat.
Ara, a la proposta de Compromís s’ha sumat el Consell, disposat sempre a apuntar contra Zapatero. Els socialistes no ho consideren “urgent”. Si per contra el Govern central estigués al comandament del PP, segur, els diputats del PSPV es sumarien a la manifestació. La proposta de Compromís, presentada ahir pel síndic i líder del Bloc, Enric Morera, però, posa en un compromís a uns i altres: planteja un “rescat” en tres fases abans de l’1 de gener de 2011 i amb fons tant del Estat com del Consell. Liberalitzar tota l’AP-7 costaria 50 milions, el preu de construir 8 quilòmetres de nova autovia.