Estimades i estimats companys de la marina alta, Benissa, com segurament ja sabeu, té una especial vinculació amb els brigadistes internacionals, ja que en aquest municipi de la nostra comarca els Brigadistes Internacionals van muntar i gestionar amb el seu sou, un hospital de ferits de guerra, un hospital de tuberculosos i una llar d’infants. Onze d’ells estan soterrats al cementeri de Benissa i des de fa 5 anys s’hi organitzen uns actes on se’ls recorda.

També hi ha un monument que els recorda i des de Benissa ens comuniquen que aquest dissabte dia 30 d’octubre a les 12:00 del matí inauguren una plaça en el mateix lloc del monument i davant de l’edifici que fou hospital una plaça amb el nom dels Internacionals.

L’alcalde, que està de viatge, li ha encomanat al nostre regidor Xavi Tro que parle en nom de l’Ajuntament de Benissa i no cal dir-vos que la vostra presència allí pot ser molt encoratjadora, així que ja sabeu, si algú té ganes d’acudir-hi aquest dissabte de matí serà, amb tota seguretat, més que benvingut.

El col·lectiu del BLOC de Benissa anima a participar als seus militants i simpatitzants, així com als benissers en general, als actes d’homenatge a les Brigades Internacionals que es celebraran a Benissa des del pròxim divendres 29 d’octubre fins el diumenge 7 de novembre. Uns actes organitzats pel Casal Cultural de Benissa – ACPV i patrocinats entre altres per la regidoria de cultura, en mans del nostre regidor, Xavi Tro i per la Seu Universitària de la Marina. Aquestos actes compten amb el següent programa:

COMUNICAT DEL BLOC DE BENISSA

Divendres 29 d’octubre, 20.30 h, a la Seu Universitària, xerrada: “Dones austríaques en les Brigades Internacionals”, a càrrec d’Irene Filip (Arxiu de la Resistència Austríaca, DÖW). Organitza: Casal Cultural de Benissa – ACPV. Col·labora: Seu Universitària La Marina – Universitat d’Alacant

Dissabte 30 d’Octubre, 12.00h. Inauguració del Parc Dels Internacionals (davant de la Casa Feliu). Parlaments de l’Alcalde de Benissa i de representants del Casal Cultural i dels brigadistes internacionals. Organitza: Ajuntament de Benissa i Casal Cultural de Benissa – ACPV

Diumenge 7 de novembre, 12.00 H, en el Cementeri Municipal, acte d’homenatge als brigadistes internacionals morts a Benissa. 13.00, dinar de germanor. Organitza: Casal Cultural de Benissa – ACPV. Col·labora: Colla de Xirimiters Pere Bigot de Benissa. Patrocina: Regidoria de Cultura de l’Ajuntament de Benissa

En l’acte del dissabte 30 d’octubre finalment serà el nostre regidor Xavi Tro qui s’adreçarà als assistents en nom de l’Ajuntament de Benissa al trobar-se de viatge oficial a Equador l’alcalde de Benissa qui també és president del Fons Valencià de la Solidaritat. A l’acte del dissabte ha confirmat l’assistència Josep Dimas Montiel, regidor del BLOC a Dénia i número 2 en la candidatura autonòmica de la Coalició Compromís per la província d’Alacant, a més a més d’altres càrrecs i militants del BLOC de Benissa i de la nostra comarca.

Per finalitzar el col·lectiu del BLOC de Benissa recorda que en compliment de la Llei de la Memòria Història que obliga als ajuntaments, institucions i particulars a retirar els símbols franquistes i d’exaltació de la Guerra Civil encara resta pendent per part de l’Ajuntament de Benissa, la retirada de les plaques del “Ministerio de la Vivienda” amb iconografia falangista que encara es conserven al nostre poble i que a més a més aquesta petició va ser aprovada en Benissa a través d’una moció que el grup municipal CIBE-BLOC i a proposta del regidor nacionalista Xavi Tro va presentar a ple el 21 de novembre del 2006 i que es va aprovar finalment per unanimitat. “Retirar aquestos símbols franquistes també seria un magnífic homenatge als Brigadistes Internacionals i a tots els lluitadors antifeixistes que van lluitar al costat del govern legítim republicà triat pel poble” ha sentenciat el portaveu del BLOC.