El 17 de novembre del 1708, després de més de dues setmanes de dur setge, el castell de Dénia capitulava davant de les tropes del general borbònic D’Asfeld i concloïa així la Guerra de Successió a la Marina Alta. Un any i mig abans, el 29 de juny del 1707, Felip V havia decretat l’abolició dels Furs valencians i, per tant, la dissolució jurídica del poble valencià en Castella “sin diferencia alguna en nada”.

Per tal de commemorar aquests fets i recordar tots els qui combateren aleshores per les nostres llibertats forals, COMPROMÍS PER LA MARINA ALTA celebrarem aquest diumenge 17 de novembre el XXVI Aplec de la Marina al castell de Dénia. Enguany que es compleixen 305 de la capitulació comptarem amb la participació del grup de recreació històrica dels Miquelets del Regne de València, que reconstruiran alguns fets del conflicte.

Així, la commemoració començarà a les 11h del matí a la Glorieta del País Valencià de Dénia, des d’on els Miquelets desfilaran fins a la plaça de l’Ajuntament, on representaran l’entrada del general Basset a la ciutat i la proclamació de l’arxiduc Carles d’Àustria com a rei dels valencians. La desfilada continuarà aleshores fins al castell, on celebrarem la tradicional ofrena floral als maulets.

Amb aquest acte, des de COMPROMÍS PER LA MARINA ALTA volem posar de manifest el valor d’uns drets i unes llibertats que ja perdérem una vegada i que, tot i que encara no hem recuperat plenament, tornen a veure’s amenaçats en l’actualitat pels intents del PP de silenciar la veu del nostre poble per mitjà del tancament de RTVV o per l’ofensiva recentralitzadora del govern de Rajoy.

A l’acte polític, des del monòlit en homenatge als maulets, intervindran Inma Hernández (Ràfol d’Almunia), Àngela Gòmez (Poble nou de Benitatxell) i Conxa del Ruste (Pego).

cartell_aplec_castell_marina_2013_web