A pesar de la pluja, aquest diumenge, COMPROMÍS PER LA MARINA ALTA va celebrar el XXVI Aplec de la Marina al castell de Dénia. Com cada any, els ecovalencianistes van commemorar la resistència de les tropes austriacistes aplegades a Dénia, per fer front als durs setges del bàndol borbònic durant la guerra de Successió, i recordaren totes les persones que lluitaren aleshores per les llibertats forals i nacionals del poble valencià.

Enguany l’aplec comptà amb la participació del grup de recreació històrica dels Miquelets del Regne de València. Aquests desfilaren des de la Glorieta del País Valencià fins a la plaça de l’Ajuntament on, tot i el mal temps, representaren l’entrega de les claus de la ciutat de Dénia al general Basset i la proclamació de l’arxiduc Carles d’Àustria com a rei dels valencians. Fets que tingueren lloc a l’estiu de 1705.

inma

L’acte continuà amb els parlaments de les joves Imma Hernàndez del Ràfol d’Almunia i de Àngela Gòmez del Poble nou de Benitatxell. Tots dos càrregats d’indignació i malestar pel tancament de la ràdio i televisió pública valenciana, així per exemple Hernàndez va començar el seu discurs explicant que “ens reunim plens de ràbia i impotència després d’haver viscut l’execució d’un servei públic com el de RTVV”, i va comparar les actuacions del govern del PP amb la desfeta que produïren els borbons al Regne de València considerant que “305 anys després no han cessat en el seu intent de destruir-nos com a poble però no ho aconseguiran, perquè els valencians resistirem, però sobre tot perquè guanyarem el futur”.

angela

Per la seua part Gòmez també va fer menció al succeït amb la RTVV acusant al govern del partit popular de portar 18 anys “acabant amb els serveis públics i omplit-se les butxaques de forma descarada i oscena. Mentrestant els ciutadans anem quedant-nos sense vivenda, sense serveis sanitaris i amb l’educació tocada de mort” i assegura que “després d’aprofitar-se’n políticament, manipulant, i enriquint-se amb la ràdio i televisió pública valenciana l’han tancat”. La jove també ha aprofitat per retreure-li al vicepresident del govern, Pepe Císcar, la “poca vergonya d’utilitzar com escut la sanitat quan fa més d’un any que pobles de la nostra comarca no tenen serveis d’urgències nocturnes”. Gòmez també ha volgut deixar clar que el govern del PP “és una estafat, tenim un president del govern al que no va votar ningú, i al que l’acompanyen tota una comparsa de diputats imputats, l’evidencia dels límits als que han arribat a degradar la política valenciana”.

toni_reig

Per últim Antoni Reig periodista i extreballador de Canal 9 va tancar el torn dels parlaments senyalant al govern valencià com a principal culpable de la nefasta gestió, que durant 18 anys, ha realitzat de l’ens públic. Reig lamenta que els governants “no entenen res” i sols l’hagen utilitzat pel seu profit polític, descuidant que aquest era l’únic instrument per vertebrar del nord a sud el País Valencià, però també una eina fonamental per la normalització la llengua.

Durant l’acte es van sentir, en diverses ocasions, crits de “Fabra dimissió“ i “eleccions anticipades ja”. Una volta finalitzat l’acte més polític alguns assistents volgueren acompanyar als Miquelets que desfilant i al ritme de tabal i dolçaina es desplaçaren fins al castell per retre l’homenatge al comandant Basset i als maulets.

foto_final